Veelgestelde vragen (FAQ)

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER SHOCKWAVE EN ECHOGRAFIE

Wanneer je vragen hebt over Shockwave Therapie of EPTE, dan kun je wellicht hier een antwoord vinden. Heb je ondanks deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Wat is het verschil tussen normale en gefocusseerde shockwave?

Ons Pees & Spier Centrum onderscheidt zich van andere praktijken die shockwave aanbieden door gebruik te maken van zowel radiale als gefocusseerde shockwave. Waar gefocusseerde shockwave vooral op celniveau aangrijpt, werkt radiale shockwave met zijn ‘trage’ drukgolf meer op structuur- en weefselniveau. De gefocusseerde variant is intensiever en kan dieper doordringen in het weefsel. Door deze gefocusseerde energiebundel zijn er doorgaans minder behandelingen nodig dan bij radiale shockwave. Gefocusseerde shockwave is vooral effectief bij diepere structuren: denk hierbij aan hielspoor, slijmbeurzen en verkalkingen.

Wordt de behandeling vergoed?

Indien je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt de eerste afspraak (intake) vergoedt door jouw zorgverzekeraar. Shockwave therapie en EPTE worden (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraars. De landelijke vereniging voor shockwave therapie (Impuls) zet zich in om verzekeraars te overtuigen van de wenselijkheid van vergoeding voor deze wetenschappelijk bewezen en effectieve behandelmethode.

Wat houdt een behandeling in?

Tijdens de intake kijken we naar de aard van jouw klachten. De shockwave therapeut beoordeelt op basis van jouw beschrijving van de klachten, het lichamelijk- en echografisch onderzoek, of Shockwave Therapie of EPTE voor jouw klachten geschikt is. Wanneer dit het geval is, wordt er een behandelafspraak voor deze therapie gemaakt.

Tijdens een shockwave behandeling wordt er vaak een dunne laag gel op de huid aangebracht, voor een betere overdracht van de shockwave impulsen. In overleg lokaliseren we het pijngebied. Daarnaast maken we gebruik van echografie om de juiste plek te traceren. De shockwave behandeling begint bij het meest pijnlijke punt. Shockwave impulsen worden op het te behandelen gebied gericht door de behandelkop in langzame cirkels over het hele pijngebied te bewegen. In overleg bepalen we de intensiteit van de shockwave impulsen, zodat we de juiste dosering voor de behandeling kunnen vaststellen.

EPTE therapie bestaat uit behandelsessies waarbij een uiterst dunne naald onder echogeleiding naar het aangedane gebied gebracht. Door het EPTE apparaat wordt met een lage intensiteit de elektrische stroom toegediend. Dit zet een aantal chemische en fysiologische processen in gang die leiden tot weefselherstel.

Doet een shockwave behandeling pijn?

Shockwave Therapie wordt door iedere patiënt anders ervaren. Tijdens een shockwave behandeling overleggen we altijd met je, waarbij we de shockwave intensiteit langzaam kunnen verhogen en afstellen op jouw pijnbeleving.

Hoe vaak is een shockwave behandeling nodig?

In de meeste gevallen zullen 3 tot 5 behandelingen nodig zijn. Tussen de behandelingen zit een periode van 5 tot 10 dagen. Hoeveel behandelingen je uiteindelijk nodig hebt om de klacht helemaal te verhelpen, is echter ook afhankelijk van jouw eigen herstelmechanisme en hoe jouw lichaam reageert op de behandelingen. Ieder lichaam reageert anders, en de shockwave-intensiteit is niet bij iedereen hetzelfde.

Zijn er bijwerkingen van Shockwave Therapie?

Er zijn geen negatieve bijwerkingen bekend. Het is wel mogelijk dat de behandelde plek een lichte roodheid van de huid of zwelling laat zien. Ook kan een lichte bloeduitstorting of blauwe plek voorkomen. Deze verschijnselen verdwijnen binnen enkele uren,  hooguit enkele dagen na de behandeling vanzelf.

Hoe wordt de juiste plek bepaald?

Hoe weet de therapeut nu dat hij op de juiste plek aan het behandelen is? Bij Pees & Spier Expertise Centrum Zeeland maken we bij de intake en bij iedere behandeling gebruik van echografie. Hiermee kunnen we de precieze behandelplek lokaliseren. Door hierbij metingen te verrichten, kunnen we het behandelresultaat nauwkeurig in kaart brengen.

Wat mag ik doen na behandeling?

Wij adviseren je om na een behandeling alles op 50% uit te voeren. Autorijden is geen probleem.

Hoe wordt een peesontsteking vastgesteld?

Bij Pees & Spier Expertise Centrum Zeeland maken we gebruik van een echo-apparaat met kleurendoppler, waarmee de ontstekingsfactor zichtbaar gemaakt kan worden. Tijdens de behandeling volgen we via echografisch onderzoek wat het effect is van de shockwave of EPTE behandeling op de ontstekingsfactor.

Wat zijn de voordelen van EPTE?

De techniek stimuleert de eerste fase in regeneratie, die bij chronische tendinopathieën onvoldoende  is. De elektrolyse zet een ontstekingsreactie in gang die nodig is voor regeneratie van weefsel. Het beschadigde weefsel wordt direct behandeld, waarbij het gezonde weefsel niet wordt aangetast. Het slagingspercentage is groot. Klinische studies en groeiende ervaring wijzen uit dat EPTE effectief is in een grote meerderheid van de tendinopathieën. Tijdens de behandeling ervaar je een klein prikje, dat nauwelijks of geen pijn doet.

Wat is hielspoor nu precies?

Hielspoor is een aandoening, waarbij er sprake is van een verkalking van de verbinding tussen het hielbeen en het bindweefsel aan de onderkant van je voet. Echografisch onderzoek laat een typisch puntvormig uitsteeksel zien vlak onder de voet. De oorzaak van hielspoor is een continue calciumafzetting onderaan de voet, bijvoorbeeld door langdurige en herhaaldelijke belasting van de voet.

Naast hielspoor is ook Fasciitis Plantaris, oftewel een ontsteking van het peesblad onder de voet, een van de meestvoorkomende oorzaak van pijn aan de hiel. Beide klachten zijn vaak het gevolg van overbelasting van de voet, bijvoorbeeld door sporten als voetballen of hardlopen. Maar ook mensen die lijden aan overgewicht of mensen die vaak hakken dragen bevinden zich in een hogere risico-categorie. Verder wordt een hielspoor nog geassocieerd met een slechte houding en slechte positionering van de voet, bijvoorbeeld bij mensen met platvoeten.
De pijn die gepaard gaat met hielklachten is vaak intenser in de ochtend. Vaak doet het pijn om te rennen, te lopen of om zware voorwerpen te tillen waardoor er meer druk op de hiel komt te staan.

Maak een afspraak!

Weten wat wij allemaal voor soorten behandelingen kunnen doen? Bekijk hier het overzicht of maak een via onderstaand formulier!