Hielspoor

Hielspoor-behandeling-pees-en-spier-Zeeland-Goes-therapie-pijn

Hielspoor: wat is het?
Een hielspoor is een kalkafzetting of verbening onder op het hielbot, die in de peesplaat van de voet is gegroeid. Dit is vaak terug te zien op een röntgenfoto of echo. Vaak wordt een hielspoor echter onterecht aangewezen als veroorzaker van klachten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot deel van de bevolking met zo een vergroeiing rond loopt, zonder dat men hierbij klachten ervaart. Met behulp van echografie kan goed in kaart worden gebracht wat dan wel de klachten veroorzaakt. Zo is in veel gevallen de fascia plantaris, de peesplaat onder op de voet, aangedaan. Er wordt dan gesproken van een fascia plantaris tendinopathie.

 Een hielspoor of fascia plantaris tendinopathie ontstaat vaak door een overbelasting van de voeten, wat dan weer verschillende oorzaken kan hebben, zoals:
– in korte tijd toename van belastende activiteiten (werkzaamheden / wandelen / veel staan / enz)
– het veelvuldig dragen van schoenen met zachte zolen
– holle of platte voeten
– overgewicht
– staand beroep

Klachten
Kenmerkende klachten bij een fascia plantaris tendinopathie (met eventuele hielspoor daarbij), zijn moeite of pijn bij het opstarten in de ochtend of na lang zitten, wandelen en bij te lang staan. Wanneer je eenmaal wat bent opgestart, zakken de klachten weer naar de achtergrond, totdat je weer tot rust komt. De klachten kunnen vaak in rust juist wat opvlammen, zeker weer bij het opnieuw opstarten. De pijn wordt vaak onderop de hiel gevoeld, maar kan ook wat uitstralen naar de zijkanten van het hielbot of onder de voet. 

Behandeling
De klachten zijn goed te behandelen met behulp van een combinatie van tijdelijk relatieve rust, shockwave en oefentherapie. Als er aanwijzingen zijn dat de stand van de voet afwijkend is, waardoor de peesplaat meer onder druk komt te staan, dan kunnen op maat gemaakte zooltjes ook een meerwaarde hebben.

Heeft u soortgelijke klachten? Loop er niet te lang mee rond, maar maak een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen doen.

Maak een afspraak!

Weten wat wij allemaal voor soorten behandelingen kunnen doen? Bekijk hier het overzicht of maak een afspraak!